Etiket; 2020 aş kuruluş, 2020, 2020 anonim şirket, şirket kuruluşu,şirket açılışı, anonim şirket kuruluş süreci, adım adım anonim şirket kurmak,2020 aş şirket kaç günde açılır, anahtar teslim şirket kuruluşu, 2020 anonim şirket kuruluş prosedürleri, anonim şirket nasıl kurulur, anonim şirket kaç günde kurulur , tek kişi anonim şirket kurma aşamaları, aş kuruluşu, aş kurulum işlemleri, 2020 adım adım anonim şirket kuruluşu, aş kurmak, aş kurarken dikat edilmesi gerekenler, anonim şirket kaç günde kurulur , aş açılış işlemleri, adım adım aş açılışı
Adım adım anonim şirket kuruluşu 2020
Şirketin resmi olarak kurulması için, şirket sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve bütün kurucuların imzalarının noterce onaylanması gerekmektedir. Gerekli husular ;
Şirketin ticaret unvanı ve merkezinin bulunacağı yer.
Esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde şirketin işletme konusu.
Şirketin sermayesi ile her payın itibarî değeri, bunların ödenmesinin şekil ve şartları.
Pay senetlerinin nama veya hamiline yazılı olacakları; belirli paylara tanınan imtiyazlar; devir sınırlamaları.
Paradan başka sermaye olarak konan haklar ve ayınlar; bunların değerleri; bunlara karşılık verilecek payların miktarı, bir işletme ve ayın devir alınması söz konusu olduğu takdirde, bunların bedeli ve şirketin kurulması için kurucular tarafından şirket hesabına satın alınan malların ve hakların bedelleriyle, şirketin kurulmasında hizmetleri görülenlere verilmesi gereken ücret, ödenek veya ödülün tutarı.
Kurucularla yönetim kurulu üyelerine ve diğer kimselere şirket karından sağlanacak menfaatler.
Yönetim kurulu üyelerinin sayıları, bunlardan şirket adına imza koymaya yetkili olanlar.
Genel kurulların toplantıya nasıl çağrılacakları; oy hakları.
Şirket bir süre ile sınırlandırılmışsa, bu süre.
Şirkete ait ilanların nasıl yapılacağı.
Pay sahiplerinin taahhüt ettiği sermaye paylarının türleri ve miktarları.
Şirketin hesap dönemi.
İlk yönetim kurulu üyeleri atanması
Şirket ana sözleşmesi tamamlandıktan sonra, MERSİS sistemine girişi yapılır. Sistemin ilgili bölümlerine gerekli girişler yapıldıktan sonra onay verilip, talep no alınır. Alınan talep numarası ile notere gidilerek 5 adet ana sözleşme, ortaklara imzalatılıp , onaylatılır. Ayrıca şirketi temsil edecek olan yetkili kişinin imza sirküleri alınır.
Müdürlerin - Yetkili şirket temsilcilerinin imza beyannamesi (2 nüsha)
Kurucular ortakların imzaladığı kurucular beyanı
Kurucular dışından atanan müdür var ise, müdürün görevi kabul ettiğine ilişkin imzaları noter onaylı belge.
Bu belgede yerleşim yeri, uyruğu, T.C. vatandaşı ise kimlik numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmeli, yabancı uyruklu ise ekinde noter onaylı pasaport sureti ve ikameti Türkiye'de olan yabancı uyruklu için onaylı ikamet tezkeresi eklenmelidir.
* Tüzel kişinin müdürlüğe seçilmesi halinde, tüzel kişi adına ve tüzel kişi tarafından belirlenen gerçek kişinin adı-soyadı, adresi, uyruğu ve T.C. kimlik numarasını (yabancı uyruklularda vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası) içerecek şekilde yetkili organ kararı ile tüzel kişi tarafından belirlenen gerçek kişinin yabancı uyruklu ve Türkiye’de ikamet ediyor olması halinde ise, ikamet tezkeresi ve Türkçe tercümeli noter tasdikli pasaport sureti
* Tüzel kişi müdürün yabancı uyruklu olması halinde tüzel kişinin güncel sicil kayıtlarını içeren belge
( Bu belgenin, şirketin tabi bulunduğu ülkedeki noterler tarafından ve o ülkedeki Türk Konsolosluğu veya Türkiye’deki Dışişleri Bakanlığı tarafından ya da Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış ve bunların noterden onaylı Türkçe çevirilerinin de yaptırılmış olması gerekir.)
F ; Kuruluş Belgeleri - Ticaret Sicile Kayıt - Yasal Defterler
Ticaret odasına iletilecek belgeler ;
AŞ. ana sözleşmesi - noterden - 3 adet / yabancı sermayeli aş. için 4 nüsha
Temsile Yetkili Müdürün İmza sirküleri 2 nüsha
Ticaret sicilin , oda kayıt beyannamesi - ortakların fotoğrafı yapıştırılmalı
Kurucu hissedarlar bilgi formu
Sermayenin bloke ettirildiğini gösteren , banka dökümü
Gibi belgeler tamamlandıktan sonra , Ticaret sicile iletilir. Bu aşama, tescil harçları, başvuru esnasında yatırılmalıdır. Şirketin tescili tamamlandıktan sonra tescil yazısı, sicil tasdiknamesi ve faaliyet belgesi alınmalıdır.
Yasal defterler ile ilgili , yeni yapılan düzenleme ile , ticaret odaları, yeni kurulan şirketlerin muhasebe defterlerini tasdik ederek, şirket yetkililerine vermektedir. Kayıt onaylandıktan sonra, şirketin tutması gereken defterleri de almayı unutmayınız.
Defter-i Kebir
Yevmiye Defteri
Envanter Defteri
Yönetim Kurul Karar Defteri
Ortaklar Pay Defteri
Damga Vergisi Defteri
Ticaret odasının, tescil işlemlerini tamamlamasından sonra, aşağıdaki evraklar, ilgili vergi dairesine iletilmelidir.
Temsilcinin imza sirküleri
Kira kontratı (veya Tapu Fotokopisi)
Tescil belgesi - ticaret sicil tasdiknamesi
Kurucu ortakların , onaylı kimlik suretleri
vergi dairesi açılış bildirimi
Vergi dairesi - şifre formu
e-tebligat formu
Vergi dairesine bu evraklar verildikten sonra, bir görevli 3 - 5 gün içinde, şirket adresine kontrole gider ve bir yoklama tutanağı düzenleyip, şirket yetkilisine imzalatılır.
Şirketin ticaret sicilden tescili ve vergi dairesi işlemlerinden sonra, sektörü ve işyerinin faaliyetleri kapsamında, belediyeden ruhsat almak zorunda olabilir.
Gerekli ise, belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı çıkarmanız gerekmektedir.
Çevre ve temizlik vergisini yatırınız
Kira sözleşmesini götürmeyi unutmayınız (işyeri sahibi sizseniz Tapu fotokopisi). Büronuzun ya da işyerinizin m2 sini öğreniniz.
Ticaret Odası tescil suretini götürünüz.
Şirketin Vergi Levhası
Ticaret Sicili Gazetesi
KEP (Kayıtlı Elektronik Posta ) : Elektronik tebligat yönetmeliğinde ; “Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma“ başlıklı 7’nci maddesi uyarınca , sermaye şirketlerine ( anonim, limited ve sp komandit şirketlere) elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur." Bu yönerge gereği, tebligat göndermeye yetkili mercilerin ve sermaye şirketlerinin (anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin) KEP hesap sahibi olması zorunludur. Bu sebeple, şirketi temsile yetkili müdürlerin, şirket ünvanı altında, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) almaları, yerinde olacaktır.
İşinize özel detaylı Maliyet Tablosunu ÜCRETSİZ almak ve sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
05.12.2020 Güncel